2011. január 24., hétfő

Corgi Rockets - A rakéták rövid tündöklése és gyors bukása


Aki olvasta a korábbi a Corgi történetével kapcsolatos írásaimat, annak nem mondok újat azzal, hogy a 60-as évek vége, 70-es évek eleje minden tekintetben fordulópont volt a Corgikat gyártó Mettoy cég életében. Ilyen volt például, hogy megszüntették a Corgi Classics termékskálát, a megszűnő Husky nevet pedig a Corgi Juniors név váltja le. Számos a tervezőasztalon megszülető új termék közül csak kevés érte meg, hogy piacra is dobják, köszönhetően annak, hogy számos szűrőn kellett egy terméknek átmenni, mire a gyártása mellett döntöttek, és sok esetben egy nem túl sikeres termék meghatározhatta magának a égnek a jövőjét.


A Mettoy egyik ilyen új terméke volt, az újabb, könnyebben gördülő nejlon kerékkel gyártott, feltűnő metál-színűre festett kisautók és a hozzájuk tartozó pályák összekapcsolásából született "Corgi Rockets"  néven világot látott sorozat. Az új sorozat nem titkolt célja az volt, hogy a tortából mind nagyobb részt kiharapó Matchbox Superfast és Hot Wheels méltó ellenfele legyen.

Korabeli Matchbox és Hot Wheels reklámok (www.flickr.com)

Az első hét modell 1969 októberében került a boltok polcaira. Az első modellek közül hármat a Husky szériából vettek át: D901 Aston Martin DB6, D902 Jaguar XJ6, D907 Cadillac Eldorado, a további négy pedig teljesen új tervezés volt D903 Mercedes Benz 280SL, D904 Porsche Carrera 6, D905 The Saint's Volvo P1800, D906 Jensen Interceptor. Egy év múlva pedig a modellek száma elérte a 34-et.





A Corgi is próbált reklámozni (www.flickr.com)

Az autók tervezésénél követték az addigi általános formuláikat, A különbségek a festésben és alul mutatkoztak meg. A kisautók fényes kettős rétegű festést kaptak. Az alsó réteg egy sima festékréteg volt, amire elektromos úton vékony krómbevonatot képeztek. Hasonlót az akkoriban megjelent Hot Wheels "Spectraflame" kisautóknál alkalmaztak először.

Rikító színek, króm bevonat (spokessmann.tripod.com)

A cserélhető alváz és kerekek (saját kép)

Minden modellhez egy aranyozott „Golden Tune Up Key”-t adtak, amivel az alvázról egy mozdulattal lepattintható volt a kerekeket tartalmazó műanyag rész, és maguk a kerekek is.

Minden modellhez járt alapkiszerelésben egy aranyozott fém "Tune Up" kulcs is. (www.rockertron.com)

Ahhoz hogy ne csak egy újabb modell legyen az akkori megjelenések tengerében, más is kellett az új könnyebben gördülőjárgányok mellé, ami nem más volt mint a széleskörű variálhatóság. Így bizonyos keretek között maguk a felhasználók állíthatták össze saját kisautóikat a külön is forgalmazott különféle Rocket Tune-Up kiegészítőkkel. Mai szóhasználattal élve - tuningolhatták őket.

Rocketlube (gördülést segítő olajjal) és Pit-stop kit különböző kerekekkel és "C" típusú alvázzal (www.rockertron.com)

Így lehetett leszedni az alvázat és a kerekeket (cars-buyer.co.uk)

Mindezek mellett a Rockets sorozat különleges volt a maga nemében, azzal, hogy a 34 különböző kisautót tartalmazó termékskálája az akkoriban széles  körben kapható modellekkel ellentétben limitált példányszámban került csak piacra.

Tipikus Rockets pálya, mechanikus gyorsítókkal. Az utolsó képen már feltűnik az ElectroRockets is. (spokesman.tripod.com)

A hat fokozatú Super Booster - mechanikus gyorsító (www.ebay.co.uk)

Az új Rockets mondhatni legütősebb részei mégis a sokféle műanyag elemekből összerakható pályák voltak. Ezek alapkiszerelésben általában egy kilövő szerkezetből és egy összerakható, változatos pályatestekből álltak. Természetesen léteztek további bonyolultabb és drágább pályák melyekhez manuális, rugós, vagy elektromos kilövőszerkezetek, körszámlálók, gyorsítók és egyéb érdekes kiegészítők tartoztak. A gondos tervezésnek hála minden kiegészítő kompatibilis volt a másikkal, így a felépíthető pályák száma majdhogynem végtelen volt.


Corgi Rockets Automatic Skypark elektromos felvonókkal. (www.ebay.com)


A sorozat főbb elemei a következőek voltak:

- 34 féle kisautó
- 6 féle cserélhető alváz (A-F)
- 4 féle cserélhető keréktípus (1-4)
- Golden Tune Up Key - az alváz és kerék cseréjéhez használható szerszám
- Rocketlube - a jobb gördülést elősegítő olaj
- 8 féle pálya
- 17 féle kiegészítő
    Egy elvetemült vadhajtás - Alpine Sky set. Nem tudom, hogy ki vette meg anno, de véleményem szerint nem lehetett valami sikeres. (www.hmss.com)

    A kezdeti sikereknek köszönhetően 1971-ben elnyerik a "Toy Trader" magazin - A Britt játékgyártók hivatalos lapja - a vásárlók voksai alapján a "Boys' Toy" kategória fődíját. Ez további löketet ad a fejlesztéseiknek és megjelentetik az Electro Rockets sorozatot, amely egyedülálló volt akkoriban. ez nem volt más mint egy módosított kisautó, amelybe egy kis motor, és tölthető akkumulátor kapott helyet.

    Electro Rockets autó + töltő készülék (www.peterice.com)

    Töltő, autók, és pótakku (www.peterice.com)

    A Electro Rockets járműveket külön lehetett megvásárolni, igencsak borsos áron (www.flickr.com)

    Magát a kisautót egy kisméretű elemről, vagy hálózatról is működtethető "Auto Charger" töltőberendezéssel lehetett tölteni. A feltöltött jármű kb. 90 másodpercig működött egy feltöltéssel. A beépített motornak köszönhetően a normál kisautókhoz képest rendkívül gyors sebességet érhettek el, így a kezdetekben nagy kereslet mutatkozott iránta.

    Jól látható a kisautók szerkezete. Az akku cserélhető volt (a képeken nincsen benne az autókban), tölteni az alul látható két fém kivezetésen, vagy a bal oldalon található lyukba dugott jack dugón át lehetett (www.flickr.com)


    Sajnos mindezen újdonságok ellenére sem volt sikeres a termék. Mivel akkoriban még korlátozottan volt csak lehetőség egy termék széleskörű reklámjára, marketing kampányára, így az akkori gyerekek azzal játszottak ami éppen az elérhető közelségben lévő játékboltokban volt, vagy amit a társaiknál láttak. Sajnos a Corgi túl későn kapott észbe és kezdte el a TV-ben és az újságokban hirdetni a Rockets-et, ami ahhoz vezetett, hogy sokan csak akkor hallottak a termékről, amikor már kivonták azt a gyártásból.

     TV reklám 1971-ből (www.youtube.com)

    A rossz marketing mellett az árképzése sem volt jól megtervezve. Az átlag Corgi kisautók árban egy szinten voltak a konkurens Matchbox termékeivel, azonban a Rockets-eket emeltebb áron akarták forgalmazni,. Azonban az ár megállapításánál egy kicsit túllőttek a célon -  A modelljeik sokkal többe kerültek, mint a hasonszőrű Hot Wheels termékek, így a Rockets sorozat eladási mutatói nem voltak jók.

    Ráadásul az Electro Rocket-et is már túl későn dobták őket ahhoz piacra, hogy érdemben befolyásolni tudja a Corgi Rockets sorsát, így a rendkívül rossz eladási mutatóknak köszönhetően 1971 végén alig egy éves tündöklés után a Rocketsnek leáldozott a csillaga. Még abban az évben beszüntették a teljes Rocket sorozat gyártását, a karácsonyi katalógusban már nem is szerepelt ez a termékcsoport. Ennek a rövid gyártási periódusnak köszönhetően viszont manapság a gyűjtők egyik kedvelt "célpontja" a Rockets széria.


    Videók a Corgi Rockets-ekről:

    Működés közben:
    http://www.youtube.com/watch?v=rzdso5skEsw
    http://www.youtube.com/watch?v=V17NqUzM1QQ

    Elektro Rockets:
    http://www.youtube.com/watch?v=D6ETOI5UAaI

    Töltés közben:
    http://www.youtube.com/watch?v=Qy4wXJj0OTo

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése