2009. június 11., csütörtök

A Corgi Toys története - 1. rész: A kezdetek


Őszintén megmondom a klasszikus tradicionális Brit modellgyártók közül mindig is a Corgi volt a kedvencem. Számos szép, híres és egyben forradalmi modell került ki a műhelyeiből, elég csak a James Bond 007 Aston Martint, vagy a Batmobil-t megemlítenem, mégis – hazánkban - sok ember számára a Corgi név ismeretlen fogalom a kisautók terén, holott a Corgi Toys szinte egyszerre, egy időben született számos más kisautót gyártó céggel egyetemben, és hazájában még ma is rendkívüli népszerűségnek örvend. A céget a többi tradicionális Brit gyártóhoz (pld. Matchbox, Dinky, stb..) hasonlóan számos átalakítás kísérte végig és alakította 50 éves történelme folyamán, és alakult át azzá ahogyan ma 2009-ben ismerjük.

Mettoy:
A Corgi-ról mint modellautó gyártóról ténylegesen 1956-tól beszélhetünk, azonban a kezdeti lépések 1934-re nyúlnak vissza. Ekkor találkozik ugyanis a két alapító a Németországból emigrált Philip Ullman - a Német Tipp and Co.-nál töltött 21év játékgyártási tapasztalattal a háta mögött - és a dél-afrikai illetőségű, akkor éppen Angliában tartózkodó üzletember Arthur Katz. 1936 február 29-el céget alapítanak Mettoy Company Ltd.-t néven Winteringham-ben Northamptonban. (Mettoy = Metal Toy)


Philip Ullman (www.jamesbond007.net)

Arthur Katz (www.casglwr.org)

Első körben még csak egyszerűbb termékekben gondolkodtak, nem is gondoltak kisautó gyártásra. Kizárólag nagyobb méretarányú, olcsóbb és egyszerűbb, saját tervezésű és gyártású lemezautóikkal kívántak megjelenni a piacon.