2010. szeptember 23., csütörtök

Corgi Toys - Bristol/Ferranti Bloodhound Missile



A Corgi Rocket Age saga folytatásában a sorozat "ékkövét" a Bloodhound rakétát és a kiszolgáló járműveit vesézzük ki. A rakéta története egészen a késő negyvenes évekre nyúlik vissza, ekkor még a Brit légvédelem megújítása - köszönhetően a háborús károk helyreállításának - csak alacsony prioritást kapott, egészen 1949-ig az első sikeres Szovjet atombomba tesztjéig. 

A Tender nyertese a Bristol/Ferranti Bloodhoud (www.content-delivery.co.uk)

Korabeli csúcstecnika (www.content-delivery.co.uk)

A feladatra több cég is jelentkezett, ilyen volt pld a Brit English Electric is, de a tendert a Bristol nyerte meg.Így az új Brit föld-levegő rakétarendszert a Bristol fejleszthette ki. 

2010. szeptember 19., vasárnap

Corgi Trans-o-Lite - Innováció a 60-as években


A Corgi Toys-nál a korai 50-es 60-as években számos olyan innovatív újítást is bevezettek, ami sok esetben rendhagyó volt illetve messze megelőzte a korát . Az egyik ilyen volt sok más egyéb mellett a szabadalom által védett Trans-o-Lite rendszer is.

245 Buick Riviera - Trans-o-Lite (1-43cu-in.blog.ocn.ne.jp)
Mi is volt ez? Ez végeredményben egy korai üvegszálas világítási technológia, mely a napfényen kívül nem igényelt más fényforrást. (Napjainkban számos haditechnikai-optikai eszköz használ hasonló technikát. pld. ACOG). A Corgi az autó belsejébe épített be átlátszó elemeket - általában előre a fényszórók helyére, és hátra a féklámpákhoz - melyek segítségével ha fény érte a szélvédő mögött elhelyezett fénygyűjtő lencsét, akkor elöl-hátul világított az autó. Ehhez semmilyen elem, izzó stb.. nem kellett, ami akkoriban az újdonság erejével hatott.