2009. július 23., csütörtök

A Corgi Toys története - 2. rész: A boldog 60-as évek


A 60-as években igyekezett a cég az új kor kihívásainak megfelelni. Akkoriban forradalminak számító új modellek jelentek meg a kisautóik között. Az új modellek sorát az első nyitható ajtókkal és motorháztetővel gyártott, 1960-ban piacra dobott Aston Martin DB-4 modell vezette.


Aston Martin DB4(www.specialistauctions.com, www.theoldtoyguide.com)


A modell rendkívül népszerü volt, köszönhetően az akkoriban meglepően olcsónak számító (50p) árának. Ez a modell volt az előfutára a késöbbi egyre és egyre sikeresebb modelljeiknek. Még ebben az évben számos lenyűgöző példány került ki a műhelyeikből, köztük a Bentley Continental, Bluebird, Chevy Impala, Lotus IX Le Mans, és a Mercedes 300SL.
Chevrolet Impala (www.specialistauctions.com, www.theoldtoyguide.com)

Mercedes 300SL (www.specialistauctions.com, www.theoldtoyguide.com)


Új terméksorozatokat is indítanak. Pld a „The Chipperfields Circus”-t ami - mint a nevében is benne van - a circkuszos autókat, járműveket tartalmazott. Létezett belőle 2-4-8-12 darabos „Box set” is, de jellemzően a darabonkénti értékesítési formában volt a termék sikeresebb.



A "The Chipperfields Circus" sorozat. Gift Setben és önállóan is kapható volt (www.specialistauctions.com)

Az új sorozatokkal egyidőben számos gyönyörű egyedi gift setet is kiadtak. Olyan modellekkel, amelyek külön nem voltak kaphatóak.
1963-as Gift Set 48. Utoljára ezeknél a modelleknél, és a Husky-knál alkalmaztak fém felnis kerekeket. (www.specialistauctions.com)

Illetve olyan - Corgi Construction set - egyedi készletek is napvilágot láttak, amelyek nem votlak jellemzőek abban az időben.  Ez 1-3 kisautót és 4-6 különböző felépítményt tartalmazott.

 
 
 
 
Corgi Construction set GS24
(www.theoldtoyguide.com)

Corgi Classics:
Elérkeztünk időközben az 1964-es évhez, ami jelentős fordulópont volt a cég életében. Ugyanis ekkor ünnepelték a Mettoy cég 30éves évfordulóját. Ennek örömére egy új sorozattal a "Corgi Classics”-al jelentek meg (először az 1965-ös katalógusban szerepeltek), amely alapvetően veterán és régi 30-40-es évekbeli járművek modelljeiből állt. A legkeresettebb modelljük a London Transport Routemaster volt. 



Routemaster Bus - a cég 50éves jubileumából került csak újra eredeti formájában kiadásra (www.specialistauctions.com)

A termékek ára és kidolgozottsága miatt elsősorban felnőtt gyűjtőknek szánták ezt a sorozatot, de meglepően népszerű volt, és sok fogyott belőle a gyerekek körében is,. emiatt is tértek vissza rá közel 40 év múlva, de erről majd később.

Az 1965-ös katalógus borítója (www.theoldtoyguide.com)

Foden C-type steam wagon (www.theoldtoyguide.com)
 c1934 Ford Model A van (www.theoldtoyguide.com)

c1918 Crossley Delivery Truck brewtruck.co.uk 
 (www.theoldtoyguide.com)


Husky Toys:

A másik, gyűjtők számára fontos momentum is az 1964-es évszámhoz köthető. Ugyanis ekkor jelenik meg a cégnél a meglehetősen rövid életü Husky Toys márkanév (Husky Toys Ltd.) is. Ez a különálló részleg a Corgi cég legújabb fejlesztésü a megszokottnál kisebb méretű kisautó típusait foglalta magába. A 157 különböző modellt kizárólag belföldön a Woolworths áruházlánc értékesítette 1965 és 1969 között. Sajnos 1969 elején a Woolworths felbontotta a szerződést a céggel, és áttért a Matchboxok forgalmazására, így a Husky márkanév jószerével megszűnt.



Holland Husky hírdetés 1968-ból (www.theoldtoyguide.com)

És a valóságban - Husky Ford-D Car Transporter 1966-ból 
(saját kép)


 Holland Husky hírdetés 1968-ból (www.theoldtoyguide.com)


Husky 1955 Ford Camper (saját kép)

Husky James Bond 007 Aston Martin DB5 1967-ből
(www.hatterhand007.com)

 És ugyanez az Aston Martin kibontva (saját kép)

Husky Gift Set - Elég ritka manapság teljes, jó állapotut találni belőle. (www.specialistauctions.com)

A Husky névvel ezután még találkozhattak a Corgi Juniors sorozatnál, ugyanis a korabeli Husky kisautókból alakul ki később a kezdeti Corgi Juniors széria. Ezért az 1970-es évek elején előfordult olyan is, hogy számos Corgi Juniors modellt a meglévő Husky alkatrészekből raktak össze, és a kiasutó alján a Husky felirat mellet, vagy felette megtalálható volt a Corgi Juniors matricája is.


"Átcimkézett" Husky-k (husky-corgi.skynetblogs.be)

folyt.köv: Előzmény: Első rész - A kezdetek;  folytatás: Harmadik rész - A felívelés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése