2010. október 28., csütörtök

Corgi Toys - 407 Smiths Karrier Bantam Mobile Shop


Nagy-Britanniában a fogyasztók alapvető élelmiszerekkel való ellátásának az 1950-60-as években egy kicsit más formái voltak, mint manapság. A boltok (fűszeres, hentes, pék, stb..) javarészt családi vállalkozások voltak és kevés kiszolgáló személyzettel működtek. Számos bolt foglalkozott a megrendelt heti termékek kiszállításával, de csak kiegészítő szolgáltatás keretében. Akkoriban még csak szárnypróbálgatások voltak az önkiszolgáló nagyobb Szupermarketek és bolthálózatok irányába, de az élelmezésügyi  tárca a megerősödött kereslet kielégítésére támogatni kívánta a nagyobb bolthálózatok kialakítását, így a korábbi trend megváltozása határozottan érződött a mindennapokban.

Korabeli shopping hangulat (dailymail.co.uk)

Ekkoriban olyan nagy boltláncok születtek, mint Asda, Morrison, Marks and Spencer, Tesco, Waitrose, Sainsbury's. Ezek azonban először a nagyobb városokban jelentek csak meg, a kisebb városokba nem. volt gazdaságos üzletet nyitniuk Azonban a márka bejáratásához, ismertté tételéhez - a későbbi sikeres terjeszkedéshez - szükség volt az árukészlet, és olcsó árak megismertetésére a kisebb lakosú városokban  lakó vásárlók felé is.

Korabeli Tesco (rhyl-life.blogspot.com)



Így visszanyúltak az 1880-as évektől alkalmazott megoldáshoz, az élelmiszer árusító mobil boltok ötletéhez. Igaz hogy ez a típusú árusítás elterjedt volt számos formában, de csak mint fagylalt, édesség, fűszeres, illetve szezonális termékeket árusítottak így kiegészítésképpen.

A korai mobil fűszeres az 50-es évekből (hertsmemories.org.uk)
 
A felmerült igényeket több az autóiparban érdekelt cég is igyekezett kielégíteni. A legelterjedtebb típusok közül akkoriban az egyik a Rootes Group érdekeltségei közé tartozó a meglévő Karrier Bantam jármű áttervezett Mobile Shop verziója volt.

A Rootes Group újsághírdetése 1955-ből (www.flickr.com)

A jármű az 1954-es London-i autókiállításon jelent meg először. Rögtön óriási érdeklődés fogadta a típust, és közel 1500 darabra vettek fel előjegyzést már a kiállítás első napjaiban.

Szórólap az 1954-es 39. London-i autókiállításról (johnsadverts.co.uk)

A rendkívüli népszerűségét a Karrier Bantam Mobile Shop annak köszönhette, hogy nem bonyolított semmit túl. Kialakított egy általános járművet, amit a vevő igényeinek megfelelő opcionálisan válaszható belső térrel rövid idő alatt, kis költséggel kialakítható volt hentesáru, fűszeres, pék, vegyes áru, édesség illetve műszaki termékeket értékesítő járművé.




Ismertető füzet a típuscsaládról. Egységes külső - többféle belsővel (www.flickr.com)

A mozgó boltot a már meglévő alvázra szerelt egyszerűen kivitelezett felépítmény jelentette. Felszerelték a hátsó részen elhelyezett elhúzható ajtóval, két darab nyitható világító ablakkal a tetőn, automata szellőztető berendezéssel, és nem utolsósorban nagy ablakokkal, ami a beszerelt elektromos világítás mellett biztosította a belső tér megfelelő fényviszonyait.



Mobile Shopok a Baylis Food Service szolgálatában 1957-ből (www.stillme.net)

A Karrier Bantam jármű akkoriban a Bedford furgonok mellett igen közkedvelt és közismert volt a szállítmányozással és áruszállítással foglalkozók körében, így sokan alapvetően azért választották a Karrier Bantam Mobil Shop-ot, mert az alkatrész-ellátottság és szervizelés terén csereszabatos volt a meglévő Karrier Bantam járműveikkel, ami költségmegtakarítás szempontjából nem volt elhanyagolható.



Egy Karrier Bantam Mobile Shop napjainkból. Sajnos kevés példány maradt fenn belőle (oldclassiccar.co.uk)

A 90-es évek végén még néhány jármű vígan rótta Angliai útjait mindenféle árut kínálva a nagyközönségnek. Mára azonban alig egy-két jó állapotú példánya található, jórészt magángyűjteményben.


Corgi Toys - 407 Smiths Karrier Bantam Mobile Shop
A Smith's Karrier Mobile Shop/Van több változatben is megjelenik a Corgi kínálatában, többek között a cikkben szereplő 407 Smiths Karrier Bantam Mobile Shop-ként 1957-62, között 413 Karrier Bantam Mobile Butchers Shop-ként 1960-64 között, 426 Chipperfields Circus Booking Office-ként 1962-64, között és kisebb átalakításokkal, mint 471 Joe’s Diner Mobile Canteen 1965-66 között.



 407 Smiths Karrier Bantam Mobile Shop háromféle dobozzal (vectis.co.uk)

 413 Karrier Bantam Mobile Butchers Shop korai változatu dobozzal (vectis.co.uk)

 426 Chipperfields Circus Booking Office (vectis.co.uk)

471 Joe’s Diner Mobile Canteen (vectis.co.uk)

Alapvetően mindegyik megegyezik az első változat a Smiths Karrier Bantam Mobile Shop-al. Ez alól csak a Cirkuszi jegyiroda változat különbözik, ugyanis ennek az alvázán a Shop feliratot Van-ra cserélték. De alapvetően ezen kívül teljesen csereszabatosak minden tekintetben, maga a modell kidolgozása a megszokott minőséget és stílust követi


Szépen kidolgozott jármű, jó összhatás (saját kép)

A felépítmény és a szürkére festett alváz hátul a felépítményen vágott nyíláson illetve elől egy darab szegeccsel kapcsolódik egymáshoz, mint ahogy azt a korai kiadású Corgi Karrier Bantam járműveknél megszokhattuk. Ez az egyszerűség az alváznál is megmutatkozik, ugyanis a kerekek még nem rugóznak, a tengelyek egyszerűen a korai változatoknál megszokott módon az alvázból kialakított lyukakon átdugva forognak. A tengelyek végén a kerekek találhatóak, amelyek a 407, 413-as modelleken nagyobb domború, míg a későbbi 426-os modellen vájatos felni volt rápréselve. A felniken az 1967-ig standardnak számító B9 (Y47 / 1450) típusú gumikat találhatunk. 


Az alváz, és a fix, nem rugózó kerekek (saját kép)

A nagyon halvány világoskék kasznihoz belülről van hozzászegecselve a kiterjedt ablakrendszer, és a belső boltrész színes képeit tartalmazó festett vékony fémlemez. Két oldalán a polcok tartalmát és hirdetéseket, míg hátulján magát az eladót és egy mérleget láthatunk. Sajnos az autó fülkéje nincsen kidolgozva, mint egyik Karrier modellnek sem, de ez akkoriban nem számított meglepő dolognak, lásd a korai Matchbox, Dinky modelleket. 


A részletes külső valamelyest ellensúlyozza a fülke belsőterének hiányát (saját kép)

Viszont magára a modell részletességére nem lehet panaszunk. Jól kiképzett a modell hűtőrácsa, első és hátsó lökhárítói, az első és hátsó világítótestek, fellépők, sőt még a kis helyzetjelző lámpák is kivannak dolgozva rajta. Ugyanez a részletesség jellemző az ajtóknál. Itt kidolgozták nemcsak az ajtókilincseket, hanem a zsanérokat, a hátsó elhúzható ajtó sínrendszerét, görgőit, a felső világítóablakok és szellőző zsanérjait is. 



Belátás az "eladó térbe" (saját kép)

A modell matricái a korabeli stílusnak megfelelően nem túl díszesek, piros alapon egyszerű fehér betűs feliratok. Az első szélvédő felett egy egyszerű Home Services, míg kétoldalt és hátul a Hygienic Mobile Shop matrica kapott helyet. Összességében elmondható, hogy egy jól megtervezett, részletes és változatos modell a Corgi Karrier Mobile shopja. Kötelező darab Corgi fanoknak illetve a 60-as évek szerelmeseinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése